Beweeg Bewust scoort een 8,4

Beweeg Bewust scoort een 8,4
Afgelopen maanden heeft Maastricht Sport de waardering van Beweeg Bewust onderzocht. Hoe tevreden zijn de deelnemers met dit programma? Waar zit er nog ruimte voor verbetering? In totaal hebben 65 deelnemers via enquêtes en fysieke focusgroepen hun ervaring met Beweeg Bewust gedeeld.

Gemiddeld waarderen de deelnemers het Beweeg Bewust programma met een mooie 8,4! Een deelnemer vertelt: “Er is aardige en professionele begeleiding. Iedere week doen we wisselende oefeningen en er wordt veel gevarieerd. Iedereen kan in groepsverband toch op zijn/haar niveau sporten”.

Het meest tevreden zijn de deelnemers over het intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden de beweegklachten besproken, krijgen de deelnemers een goed beeld van hun fysieke gezondheid en wordt er een beweegplan opgesteld. Maar liefst 98,5% van de deelnemers geeft aan dat het beweegadvies tijdens het intakegesprek aansluit bij de eigen wensen en behoeften.

Beweeg Bewust als beweeginterventie
Het stimuleren van duurzaam beweeggedrag en het verbeteren van de algemene gezondheid. Dat is het doel van Beweeg Bewust. Aan dit doel werkt Maastricht Sport samen met verschillende zorgpartners, waaronder het Maastricht UMC+, Beweeghuis, huisartsen, leefstijlcoaches en fysiotherapeuten.

De effecten van Beweeg Bewust
Daarnaast hebben studenten van het Beweeghuis bij 215 deelnemers een onderzoek uitgevoerd naar de (fysieke) effecten van Beweeg Bewust. Dit onderzoek is uitgevoerd tijdens de eerste 12 weken van het traject. Dit is de periode waarin de deelnemers intensieve persoonlijke begeleiding ontvangen. De gemiddelde cijfers van de deelnemers zijn erg positief. Na 12 weken:

  • ervaarden deelnemers 21% minder pijn
  • waren de deelnemers 10% leniger
  • 5% sterker
  • en werd er een 7% verhoging in uithoudingsvermogen gemeten

De weg naar duurzaam beweeggedrag duurt natuurlijk langer dan 12 weken. Daarom nemen wij na 6 en 12 maanden opnieuw contact op met de deelnemers, om te bekijken of de deelnemer nog (voldoende) beweegt of dat er behoefte is aan meer ondersteuning.

Aan de slag met verbetering
Het Beweeg Bewust programma wordt omarmd door deelnemers, uitvoerders en de samenwerkingspartners. Nog belangrijker: de cijfers tonen aan dat de deelnemers er fysiek op vooruit gaan. Een van de uitvoerders geeft aan: “Mensen krijgen meer plezier in beweging, krijgen meer sociale contacten en er is een erg mooi netwerk opgebouwd rondom het programma.’’

De resultaten zullen ook worden gebruikt om het Beweeg Bewust programma, samen met de verschillende betrokken partijen, te verbeteren. Hiervoor hebben we waardevolle feedback ontvangen. Zo wordt er bijvoorbeeld bekeken of de frequentie van de e-coaching (telefonische coaching tijdens het 12-weekse traject) aangepast moet worden. Zodat dit beter aansluit bij de wensen en behoeften van de deelnemer. 

We willen graag iedereen bedanken die deelgenomen heeft aan het onderzoek! Wil je meer weten over Beweeg Bewust? Lees dan verder op:
www.maastrichtsport.nl/beweegbewust