Maastricht Sport en onderwijs

Maastricht Sport en Onderwijs: 'Voor een gezonde generatie'

Wij werken mee aan een gezond en sportief klimaat in en om de kindcentra in Maastricht. Goede motorische vaardigheden zijn de basis voor een leven lang sport- en beweegplezier. Samen met onderwijsinstellingen en partners zoals GGD en andere maatschappelijke organisaties zorgen we ervoor dat kinderen een actieve en gezonde levensstijl aanleren. Dit doen wij met ons programma ‘Gezond Kindcentrum in Beweging’.


Gezond Kindcentrum in Beweging

Met het programma Gezond Kindcentrum in Beweging werken wij op 25 kindcentra aan een gezonde leefstijl voor kinderen t/m 12 jaar. Binnen de thema's beweging en voeding verzorgen we verschillende lesprogramma's en activiteiten. Op basis van de behoeften van school, de leerlingen en ouders maken we een actieplan op maat voor elke school. Een combinatiefunctionaris sport & bewegen van Maastricht Sport is verantwoordelijk voor het uitvoeren hiervan. Bewegingsonderwijs is de basis van het programma en altijd onderdeel van dit pakket. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd voor, tijdens en na schooltijd. Hoe dit precies uitziet is per school verschillend.
Bekijk ons team


Bewegingsonderwijs

Voldoende en kwalitatief goede lessen bewegingsonderwijs vormen een belangrijk basis om te leren bewegen met plezier. Op alle deelnemende scholen verzorgen wij het bewegingsonderwijs voor de klassen 1 t/m 8. Op veel scholen is er 2 keer per week een les van 45 minuten. Een vakleerkracht LO+ verzorgt deze lessen en zorgt voor kwaliteit goed onderwijs. We vinden het belangrijk dat kinderen hun motorische vaardigheden verder ontwikkelen en leren welke manier van beweging er allemaal zijn.


Bewegen tijdens school

Voldoende en gevarieerd bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dit leidt tot een beter leer- en concentratievermogen. Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school. Het is belangrijk dat kinderen niet te veel stilzitten en er genoeg pauzes zijn waarin zij gestimuleerd worden om te bewegen. Op veel scholen besteden we hier aandacht aan met programma's zoals: Schoolpleinspelen, Dynamische schooldag en Actief fundament. Voorbeelden hiervan zijn: uitdagende schoolpleinen, sport- en spelmaterialen, stabureau's en energizers.


Bewegen voor en na school

Om kinderen een gezonde leefstijl aan te leren is het belangrijk dat zij ook buiten schooltijd genoeg bewegen. We motiveren kinderen om te sporten na school door het organiseren van Naschools sportaanbod, sportactiviteiten in vakanties en laten kinderen kennis maken met sportverenigingen uit de buurt. Wanneer kinderen dit nodig hebben bieden we extra begeleiding op motorisch en sociaal-emotioneel gebied en het aanleren van een gezonde leefstijl. Dit doen we met het Vangnet Sport & Bewegen. Ook geven we ondersteuning aan kinderen die door hun achtergrond of financiële situatie niet kunnen deelnemen aan sportieve activiteiten. Hiervoor werken we met de Rijke schooldag en zijn onze vakleerkrachten LO+ intermediair bij het Jeugdfonds Sport.


Voeding

Samen met beweging is voeding het belangrijkste onderdeel in een gezonde leefstijl binnen Gezond Kindcentrum in Beweging. In samenwerking met JOGG GGD kijken we naar de mogelijkheden om in korte tijd kleine stappen te maken die een grote positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van leerlingen. Gezonde voeding tijdens de schooldag is hier een voorbeeld van.


Betrekken ouders, leerkrachten en wijk

Ouders/verzorgers spelen een vitale rol in de leefstijlverbetering van hun kinderen. Daarom vinden we het belangrijk om ouders ook te betrekken. Van ouder- en kind lessen tot voorlichtingsmomenten, het schrijven van leuke blogs of oudergesprekken. Maar ook leerkrachten hebben een voorbeeldfunctie. Kinderen zijn gemiddeld 20 uur per week bij hun juf of meester. De rol van leerkrachten én hun eigen beeld van een gezonde en actieve leefstijl maakt ze onmisbaar in het programma. De vakleerkracht LO+ betrekt als laatste ook de wijk. Denk aan het samenwerken van buurtverenigingen, combinaties tussen beweeglessen voor ouderen en kinderen, maar ook aan het aanleggen of verbeteren van speelplaatsen in de wijk.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!