Het Beweeghuis Maastricht is uitgeroepen tot ‘beste initiatief op sport- en beweegbeleid van het jaar 2023-2024’. Deze titel werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens het congres van de Vereniging Sport en Gemeenten in Den Bosch, waar later ook de ‘Sportgemeente van het jaar’ werd uitgeroepen. Wethouder voor sport Hubert Mackus en programmanager Rob Vanwersch (Maastricht UMC+) namen de prijs in ontvangst.
“Bewegen is vaak het beste medicijn. Met het Beweeghuis zorgen we ervoor dat inwoners met de juiste begeleiding en zorg weer pijnvrij kunnen gaan bewegen,” aldus wethouder Mackus. “Zo kunnen operaties, doorverwijzingen en onnodige zorgkosten worden voorkomen. In het landelijke zorgakkoord werd het Beweeghuis al opgenomen als een bewezen en waardevolle interventie. Deze uitverkiezing is opnieuw een mooie erkenning en een mijlpaal voor iedereen die dit initiatief tot een succes heeft gemaakt.”
Verkiezing
Het Maastrichtse zorgnetwerk werd afgelopen augustus genomineerd door de VSG. Van elke gemeente mocht de beleidsmedewerker sport een stem uitbrengen. Het Beweeghuis heeft de meeste stemmen gekregen. Andere genomineerde initiatieven waren: Aanpak ‘Vaardig in bewegen & gezonde leefstijl op school’ – De Wereldwijzer Dordrecht, Freerunpark Nelson Mandelapark Haarlem en Pumptrack Vught.
Hein Poell (Maastricht Sport), Rob Vanwersch (Maastricht UMC+), Wethouder Hubert Mackus (Gemeente Maastricht), Doy Sieben (Maastricht Sport), Melanie Vandecapelle (Maastricht Sport), Joyce Roumen (Maastricht Sport).
Wat is het Beweeghuis?
Het Beweeghuis is hét zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten in Maastricht-Heuvelland. Binnen dit netwerk vormen het Maastricht UMC+, ZIO, RHZ Heuvelland en Fy'net samen met Maastricht Sport een nieuwe keten voor beweegzorg en –begeleiding in de regio Maastricht-Heuvelland. Hierbij geven we samen vorm aan de hele keten van nulde tot en met de derdelijn. Met als doel de best mogelijke beweegzorg en -begeleiding.
Samenwerking
Medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen in de regio, fysiotherapeuten van Fy'net en beweegcoaches van Maastricht Sport werken in dit netwerk intensief samen. Daarbij wordt er maximaal ingezet op een effectief behandeltraject, afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt, en het voorkomen van toekomstige klachten.
Wat maakt het Beweeghuis zo bijzonder?
Binnen het Beweeghuis werken professionals uit de zorg en het sport- en beweegdomein daadwerkelijk effectief samen en is er veel aandacht voor een praktische inrichting van gezamenlijke werkprocessen. Zo zitten de beweegcoaches van Maastricht Sport op de Stadspoli - dezelfde locatie als de medisch specialist. Ook kunnen patiënten na hun bezoek aan de fysiotherapeut direct een afspraak plannen voor een intake met een beweegcoach. Maastricht Sport koppelt vervolgens terug richting de doorverwijzer na de intake, na drie en zes maanden, en bij eventuele stopzetting van de deelname aan Beweeg Bewust.
Het Beweeghuis in Cijfers
Liefst 97% van de verwezen patiënten komt opdagen bij de intake van de beweegcoach op Stadspoli. Bovendien zijn ruim 70 procent van de mensen die worden begeleid door (beweeg)coaches van Maastricht Sport na een jaar nog actief.
Iedere geïnvesteerde euro in het Beweeghuis, levert de maatschappij een besparing van tenminste 4 euro op. Dat blijkt uit onderzoek van Social Finance NL in samenwerking met Invest NL, dat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, onderzoek doet naar veelbelovende zorgconcepten. De revenuen vinden vooral plaats bij zorgverzekeraars doordat 3% tot 17% van de operaties worden voorkomen evenals bij verzuimverzekeraars en UWV door het voorkomen van (langdurig) arbeidsverzuim. Alleen al in de regio Maastricht-Heuvelland bedragen de maatschappelijke revenuen 1,9 miljoen euro.