Sport, Cultuur, Sociale Zaken en VISTA Taal+ slaan de handen ineen om onze inburgeraars kennis te laten maken met onze stad.
Na maanden van voorbereiding is deze week een nieuw, integraal introductieprogramma voor inburgeraars gestart. Op het VISTA-college mochten we de eerste 13 deelnemers verwelkomen. De groep bestaat uit deelnemers die druk bezig zijn met het leren van de Nederlandse taal. Voor sommige deelnemers is dit extra uitdagend omdat zij bijvoorbeeld nooit hebben leren lezen en schrijven.
Inburgeren via de zelfredzaamheidsroute
Alle deelnemers van dit project volgen binnen de inburgering de zogenaamde ‘Zelfredzaamheidsroute’. Deze route is gericht op het zo groot mogelijk maken van de eigen zelfredzaamheid, door mee te doen in de samenleving en het leren gebruiken van de belangrijkste woorden en zinnen om je verstaanbaar te maken. Zo combineren we het leren van de Nederlandse taal met het toepassen buiten de leslokalen. Want dat werkt!
Een mix van activiteiten
Gedurende 10 weken gaan de deelnemers één dagdeel per week een mix van culturele, sportieve en sociale activiteiten ondernemen. Zo brengt de groep bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, maken ze kennis met het uitgebreide sportaanbod van Maastricht Sport en ervaren ze hoe vrijwilligerswerk bij Kinder- en Zorgboerderij Daalhoeve eraan toe gaat. Iedere week is er ook een bijpassend ‘taalcafé’ waar we de deelnemers woorden en zinnen oefenen die te maken hebben met de activiteit van die dag.
Taalles en (vrijwilligers)werk
Dit zijn niet alleen maar leuke, maar ook hele leerzame activiteiten. Voor het behalen van de inburgering wordt van deze deelnemers namelijk verwacht dat zij binnen 3 jaar 800 uur taalles volgen en daarnaast 800 uur (vrijwilligers)werk of andere activiteiten ondernemen waar de Nederlandse taal wordt toegepast. De taallessen vinden al plaats bij het VISTA-college. De grootste uitdaging zit in het vinden van genoeg plekken waar inburgeraars de taal kunnen toepassen. Dit programma biedt een eerste introductie in de mogelijkheden. De consulent inburgering bekijkt vervolgens hoe de inburgeraar de overige uren in gaat invullen.
Een belangrijke rol voor sleutelpersonen
Een belangrijke primeur in dit programma: we werken voor het eerst met twee ‘sleutelpersonen’. Dit zijn mensen die dezelfde taal spreken als de deelnemers en de cultuur goed kennen, maar die ook al goed Nederlands spreken en weten hoe de Nederlandse cultuur in elkaar zit. Deze sleutelpersonen helpen tijdens het programma om de verschillende culturen en talen te verbinden. We hebben deze week al gemerkt hoe waardevol de ondersteuning van onze sleutelpersonen Samer en Aala is. Een ontwikkeling die we graag willen voortzetten en uitbreiden.
Het thema ‘inburgeren’ en nieuwe inwoners zich onderdeel laten voelen van onze stad, is iets van ons allemaal. Juist daarom zijn wij trots op deze integrale aanpak. De kennismaking van deze week was een goede aftrap van het programma.