Gouden weken in het onderwijs

Na 6 weken zomervakantie vindt er in alle klassen nieuwe ‘groepsvorming’ plaats. De leerlingen verkennen elkaar, de leraar en de regels. Dit proces bepaalt grotendeels de sfeer in de klas voor de rest van het schooljaar. Deze eerste weken worden de ‘Gouden weken’ genoemd. Dit is de periode waarin er een basis gelegd wordt voor een fijne sfeer in de klas.

Bewegingsonderwijs

Uiteraard geloven wij dat er geen beter moment is om dit te doen dan tijdens de gymlessen. In de gymzaal of op een sportveld voelen kinderen zich vaak vrijer dan in een klaslokaal. Tijdens spellen en opdrachten worden ze op een natuurlijke manier gedwongen om samen te werken.

Thema's
Onze combinatiefunctionarissen LO+ gaan in de lessen aan de slag met verschillende samenwerkingsvormen, omgangsregels en didactische werkvormen. In de beginweken van het schooljaar is dit allemaal gericht op één doel: groepsvorming. Hierbij richten we ons op 5 belangrijke thema’s:

1. Samenwerken
2. Omgaan met winst en verlies
3. Zelfvertrouwen
4. Omgaan met angsten
5. Het bewegen regelen


De vloer is lava
Een voorbeeld van een werkvorm die goed werkt voor groepsvorming is het spelletje ‘De vloer is lava’. De hele klas krijgt een aantal materialen ter beschikking (zoals matjes, hoepels en banken). De hele klas moet van de ene kant van de zaal, naar de andere kant van de zaal zien te komen, zonder de vloer aan te raken. Om hierin te slagen is het noodzakelijk om goed te communiceren, samen te werken en op elkaar te letten.