Dynamische Schooldag Evenement in Maastricht

Op vrijdag 20 september vond het ‘Dynamische Schooldag Evenement’ plaats in Maastricht. Tegelijkertijd gebeurde hetzelfde in Amsterdam en Groningen. Dit landelijke kennisevent richt zich op iedereen die betrokken is bij het leerproces van leerlingen en het maken van gezonde en actieve keuzes in het basisonderwijs. Iedereen die in of voor het onderwijs werkt was uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Van groepsleerkrachten, vakleerkrachten bewegingsonderwijs en ondersteuners tot management, bestuurders en beleidsmedewerkers waren erbij. Het nationale evenement wordt georganiseerd om kennis te delen en bij elkaar mee te kunnen kijken.

Wat is een Dynamische Schooldag?
Een Dynamische Schooldag is een schooldag waarbij zittend leren en bewegen regelmatig afgewisseld worden. Dit zorgt ervoor dat kinderen naast cognitieve inspanning ook voldoende beweging, ontspanning en sociaal contact hebben. Dit invoeren klinkt misschien eenvoudig maar het blijkt in de praktijk toch lastig om hier structureel vorm aan te geven. Zo ben je afhankelijk van de inrichting van de school en het schoolplein. Daarnaast kost het tijd om je hierin te verdiepen. Toch zijn er veel hulpmiddelen om scholen hierbij te helpen. Dit stond centraal tijdens deze middag.  

Programma
De middag startte met een schoolbezoek aan Kindcentrum de Vlinderboom, waar ze al succesvol gestart zijn met het implementeren van een Dynamische Schooldag. Op Kindcentrum Amby werd het programma vervolgd met inspirerende sprekers Wim van Gelder (expert bewegingsonderwijs) en Dave van Kann (Lector Fontys Sport & Bewegen). Tijdens een live-verbinding werd er een nieuw platform voor scholen gelanceerd. Scholen hebben hier gratis toegang tot allerlei handige tips en tricks om een schooldag dynamischer te maken. In Maastricht mocht wethouder Johan Pas samen met Heleen Hamberg van Beweegalliantie de knop indrukken. Als laatste konden de deelnemers verschillende korte workshops volgen die helpen om meer en beter te bewegen tijdens schooltijd.



Tweede editie
Het Dynamische Schooldag Evenement is een initiatief van de Beweegalliantie, een netwerkorganisatie die zich inzet om meer beweging te stimuleren in Nederland. In Maastricht helpt Maastricht Sport met het organiseren van dit evenement in samenwerking met Fontys Sport en Bewegen en onderwijsstichting MosaLira. Vorig jaar werd het Dynamische Schooldag Evenement voor het eerst georganiseerd in Amsterdam. Dit jaar was de tweede editie en werd uitgebreid met de locaties Groningen en Maastricht.



Dynamische Schooldag in Maastricht
Ook op de basisscholen in Maastricht zijn we al bezig met het implementeren van een Dynamische Schooldag. Scholen die deelnemen aan het programma Kindcentrum in Beweging van Maastricht Sport kunnen kiezen om hiermee aan de slag te gaan. De combinatiefunctionaris Sport & Bewegen die aan de school verbonden is helpt hierbij. Kindcentra Amby en de Vlinderboom bijvoorbeeld zijn al goed op weg. Zij doen mee aan een 3-jarig implementatieonderzoek i.s.m. lectoraat ‘Move to Be’. Andere scholen hopen we ook te overtuigen om hiermee aan de slag te gaan, want uiteindelijk geloven wij dat dit een meerwaarde is voor elke school!

Heb je vragen over een Dynamische Schooldag in het onderwijs? Wij vertellen je graag meer hierover. Stuur een mail naar jeroen.van.meijel@maastricht.nl