Ellen (66): “Door te sporten blijf ik fit voor mijn kleinkinderen”

Sportief is Ellen altijd al geweest. In haar jongere jaren heeft ze op hoog niveau getafeltennist. Ook heeft ze gehockeyd, geroeid en ook nog een aantal jaar hockeytraining gegeven. Tegenwoordig doet ze het iets rustiger aan, maar blijft beweging een belangrijk onderdeel van haar leven. “Ik blijf sporten tot in de kist!”, vertelt ze lachend. 

Een leven vol sport
Tot aan haar pensioen fietste ze nog elke werkdag naar de middelbare school in Geleen, waar ze als docent werkte. Ook sinds haar pensioen zit ze niet stil. Zo speelt ze wekelijks Dynamic Tennis en doet ze daarnaast nog twee keer in de week mee met Buitengewoon Fit. Dynamic Tennis vindt ze het leukst om te doen. Daarnaast gaat ze wekelijks banenzwemmen in het Geusseltbad. Thuis doet ze elke dag samen met haar echtgenoot enthousiast mee met Nederland in Beweging. Autorijden doet ze nauwelijks, Ellen doet bijna alles op haar fiets. 'Wandelen, fietsen en bewegen houdt ook je brein in orde. Als ik iets graag wil, is het dát wel!”. 

Kennismaking met Beweeg Bewust
Tijdens een bezoek aan de huisarts wordt Ellen op het Beweeg Bewust-programma geattendeerd. Al snel werd er een intake ingepland en daarna kon ze starten met sporten. In het sportboekje van Maastricht Sport kiest ze een aantal beweeggroepen waaraan ze mee wil doen. “Fijn dat je overal aan kunt meedoen. Dit maakt het heel laagdrempelig”. Voordat ze door haar huisarts was doorverwezen, wist ze niet dat je gratis kon sporten bij Maastricht Sport. “Ik sport toch wel, of het nu gratis is of niet. Voor veel mensen geldt dit niet. Die kunnen een sportclub niet betalen.”, vertelt Ellen. 

E-coaching: wat is dat?
Een belangrijk onderdeel van het Beweeg Bewust-programma is de e-coaching. De eerste twaalf weken van het traject word je wekelijks gebeld door een beweegcoach. Elke dinsdagochtend ontvangt Ellen een telefoontje. "Ze vragen dan hoe het met je gaat en hoe het sporten in de groepslessen gaat". Voor deelnemers werkt dit wekelijkse telefoontje als een stok achter de deur om te gaan sporten. Dat heeft Ellen niet nodig. Vol enthousiasme deelt ze wekelijks aan welke sportactiviteiten ze heeft deelgenomen. “E-coaching is een stukje persoonlijke aandacht”. Bij de groepen waar Ellen sport, ziet ze dat deze persoonlijke aandacht erg belangrijk is en het deelnemers motiveert om in beweging te blijven. 

Blijven sporten
Al dat sporten werpt zijn vruchten af. “Ik ben weer soepeler in mijn gewrichten”, geeft Ellen aan. Fit blijven voor haar kleinkinderen is haar grootste doel. “Ik wil nog heel lang van mijn kleinkinderen genieten, sporten helpt mij fit te blijven.’ Tot haar grote verbazing kan ze ook ná het traject mee blijven doen met de beweeggroepen van Maastricht Sport. “Eerst dacht ik dat ik na de twaalf weken van het Beweeg Bewust-programma niet meer in de beweeggroepen van Maastricht Sport kon blijven sporten, maar dat kan dus wel!”, vertelt ze lachend. Ellen is dus nog lang niet van plan om te stoppen met sporten!