Door bewegen blijven je dagelijkse bewegingen soepel

Bep (78) en Ger (79) hebben altijd veel gesport vroeger. Door het ouder worden en operaties werd dat een stuk minder. Gelukkig hebben ze met Beweeg Bewust de sportieve draad weer kunnen oppakken. “Je merkt het meteen. Je dagelijkse bewegingen gaan veel soepeler.”

Van jongs af aan

“Al vanaf een jaar of 8 doe ik aan sport”, vertelt Bep. “Vroeger gymnastiek, later handballen en zwemmen. We hebben eigenlijk ook altijd gefietst en gewandeld. De laatste jaren zaten we bij de Sparretrippers, een wandelclub in Lanaken. Dat is altijd gezellig. We lopen 12 kilometer met tussendoor tijd voor een kopje koffie en een broodje.”

Van voetbal via surfen naar de hometrainer

Ook Ger is altijd actief geweest. Eerst als voetballer en toen dat wat te fanatiek werd, ging hij hardlopen. “Dat heb ik samen met een collega’s toch zo’n 40 jaar gedaan. En tijdens vakanties gingen we surfen met de kinderen. Heerlijk, zo in de wind, op het water.” Toen vanwege enkele operaties het stel niet meer buiten de deur kon sporten, kochten ze een loopband en hometrainer voor thuis. Daar maken ze netjes regelmatig gebruik van. 

Beweeg Bewust

“Toen ik een keertje bij de huisarts was, zag ik een folder van Beweeg Bewust liggen. Ik vroeg aan de huisarts of dat iets voor ons was en die reageerde meteen enthousiast”, zegt Bep. Ze kregen eerst een intakegesprek en moesten enkele fysieke tests doen om te kijken bij welke groep ze het beste konden aansluiten. Ze mochten beginnen in Daalhof, om de hoek. “Het is heel leuk”, vertelt Ger enthousiast. “We zijn met een groepje van zo’n 8 tot 10 mensen. De meesten zijn van onze leeftijd. Het is een combinatie van lopen, oefeningen doen en spelvormen.” Ondanks haar rug kan Bep goed meedoen. “Ik vind het geweldig!”

Soepeler

De afgelopen weken volgden Bep en Ger de cursus valpreventie. Ger: “Hugo van Maastricht Sport belde en vroeg of we interesse hadden. Je doet balansoefeningen en krijgt meer kracht in je armen en benen.” Dankzij het vele bewegen, voelt het echtpaar zich nog altijd vitaal. Bep: “Langere stukken loop ik met de rollator, maar korte stukjes kan ik nog prima zonder. En ik probeer telkens een klein beetje verder te gaan.” Ze merken allebei dat in de dagelijkse bewegingen een stuk soepeler gaan nu ze weer sporten. “Hopelijk komt er binnenkort een plekje vrij in de beweeggroep in Wolder. Dan kunnen we daar verder gaan.”